Wedstrijd bezoeken in Londen? Overweeg eens de trein

Naar Londen om een wedstrijd te bezoeken? Vaak pakken we het vliegtuig en kijken we niet naar alternatieven zoals de trein. Maar het reizen met de trein wordt steeds makkelijker.

Vanaf 30 april 2020 rijdt er twee keer per dag een rechtstreekse trein vanaf het Centraal Station van Amsterdam naar hartje Londen. Vanaf 18 mei 2020 zal Eurostar ook vanuit Rotterdam rijden. Vanuit Amsterdam reis je binnen vier uur en tien minuten naar Londen. Vanuit de havenstad Rotterdam is het maar een kleine drie-en-een-half uur, om in de voetbalhoofdstad van Engeland en Europa te komen. Zo staat Londen bekend, omdat in stad maar liefst vijftien profvoetbalclubs gevestigd is uit de Premier League, Championship, League One en de League Two.

Vanuit de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk is die kortere reistijd al langer beschikbaar. Drie keer per dag vertrekt vanuit Londen een rechtstreekse trein naar Rotterdam en Amsterdam. Vanaf het station London St Pancras International ben je dan binnen drie uur en zestien minuten in ‘Rotjeknor’ en in kleine vier uurtjes in de hoofdstad van Nederland.

Voordelen van het reizen met de trein

Het reizen met de trein is een stuk minder belastend voor het milieu en een veel comfortabeler. Een vliegticket, naar jouw voetbalstad, kan nog steeds goedkoper zijn. Maar als je vroeg een treinticket boekt zijn de kaartjes, voor een enkele tweede klas reis, vanaf 40 euro beschikbaar. Dus het reizen met de trein kan dan goedkoper zijn. 

Een ander voordeel van het reizen met de trein is dat je uitstapt in het centrum van Londen. Daarnaast zit je in de Eurostar over het algemeen veel ruimer en voorzien van meer comfort dan in een vliegtuig.  Als je met het vliegtuig heb je meestal weinig beenruimte en als je in hartje Londen wil komen moet je eerst nog de trein, metro of bus pakken.

In de Eurostar mag je, zonder extra kosten maximaal twee middelgrote koffers (max 85 cm) en één stuk handbagage meenemen. Dus je kunt genoeg souvenirs meenemen, als aandenken aan je fantastische voetbalreizen. Dat is een groot pluspunt in vergelijking met het vliegtuig.

Vliegen is niet sneller

In Londen zijn grote clubs zoals Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur, de club van Steven Bergwijn, gevestigd. Om in het stadscentrum van de stad, waar die grote clubs zijn thuiswedstrijden spelen, te komen is het niet sneller als je met het vliegtuig gaat. Want je moet, zoals aangegeven door luchthavens, ongeveer twee uur van te voren op het vliegveld zijn. Na het vliegen van ongeveer een uur en tien minuten moet je om in het centrum te komen, zoals eerder vermeld, nog het openbaar vervoer pakken. Daardoor is de reisduur ongeveer hetzelfde dan wanneer je met de trein naar de hoofdstad van Engeland gaat.

Tijdsbesparing door controles in Nederland

Je moet er rekening mee houden dat het perron twintig minuten van te voren gesloten wordt. Dus zorg ervoor dat je minimaal een halfuur voor vertrek je meldt bij de Eurostar-terminal, omdat je ook door strenge controles moet. Voor 30 april was dit altijd in Brussel, maar gelukkig hoeft dat niet meer, dit scheelt ongeveer drie kwartier. De reizigers moeten dan door een scan en de bagage zal door een röntgenapparaat gehaald moeten worden, daarnaast zal er ook een paspoortcontrole plaatsvinden. Als dat dan allemaal achter de rug is wordt je nog door de Marechaussee gecontroleerd. Na de controles kom je in een terminal, dat vergelijkbaar is met een een gate op het vliegveld.

Doordat deze controles nu in Nederland zijn bespaar je tijd. Je kunt dat efficiënt benutten door een aantal voetbalstadions te bezoeken. Je kunt gemakkelijk een aantal stadiontours boeken. Dat is de uitgelezen mogelijkheid om achter de schermen te kijken bij de grootste clubs ter wereld.

Jouw voetbalreis naar Parijs met de trein?

Naast de mogelijkheid om met de trein naar Londen te gaan is het ook erg voordelig om met de trein naar Parijs te gaan. Vanaf 35 euro heeft u al een ticket voor een enkele reis en staat u, vanaf Amsterdam, binnen drie en een half uur in het centrum van de stad, waar Paris Saint-Germain zijn thuiswedstrijden speelt in het stadion Parc des Princes. Dat is een stuk sneller dan dat je met de auto vanuit de Nederlandse hoofdstad naar Parijs gaat. Je kunt ook niet overal, in de Franse hoofdstad met je rijtuig komen, daarnaast is het parkeren in de Franse stad niet gemakkelijk.