De quad verzekering, wat moet je weten?

Van zodra er een voertuig op de openbare weg rijdt dien je er rekening mee te houden dat deze moet zijn voorzien van een passende verzekering. Dit geldt ook voor een quad. Het afsluiten van een quad verzekering wil in de praktijk echter wel eens behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Lang niet elke verzekeraar is dan ook tegenwoordig nog bereid om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dat is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Er bestaan namelijk gelukkig wel nog steeds heel wat verzekeraars die hier wel toe bereid zijn. Toch is het zo dat je bij een quad verzekeren rekening zal moeten houden met verschillende belangrijke aandachtspunten. Wil jij er graag zeker van zijn dat je niets over het hoofd gaat zien? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie!

Wanneer moet je een quad verzekeren?

Is het afsluiten van een quad verzekering altijd verplicht? Ja en neen. Veel hangt af van de manier waarop je de quad gaat gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om ze te gebruiken om mee op de openbare weg te rijden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de wettelijke verplichting die geldt voor gewone personenauto’s ook van toepassing is op quads. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat heel wat verschillende soorten voertuigen onder de noemer van quad worden gerekend. De exacte verzekering die je moet afsluiten kan dan ook verschillen. In bepaalde gevallen is er bijvoorbeeld een soort van brommerverzekering vereist terwijl je in andere gevallen zal moeten kiezen voor een autoverzekering. In ieder geval, ben je van plan om met je quad op de openbare weg te gaan rijden? Dan is het afsluiten van een quad verzekering altijd een vereiste. 

Wat wanneer je alleen op privé terrein gaat rijden?

Het afsluiten van een quad verzekering is enkel en alleen wettelijk verplicht wanneer er met het voertuig in kwestie op de openbare weg wordt gereden. Het is zeer belangrijk om dit in het achterhoofd te houden. Waarom? Zeer eenvoudig. Het gebeurt in de praktijk steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om een quad aan te kopen om er louter en alleen op privé terrein mee te gaan rijden. De quad wordt dan vervoerd naar de plaats in kwestie waardoor ze op geen enkel ogenblik zal worden bestuurd op de openbare weg. In dit geval is het afsluiten van de wettelijk verplichte quad verzekering dus niet vereist. Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt. 

Het niet afsluiten van een quad verzekering zorgt er uiteraard voor dat je de verzekeringspremie niet zal moeten betalen die eraan verbonden is. Dat gezegd hebbende is er zeker ook een niet onbelangrijk nadeel van toepassing waar je rekening mee zal willen houden. Dit nadeel heeft betrekking tot het feit dat je ook op privé terrein kan geconfronteerd worden met een ongeval. Is dat zo? Dan zal je kunnen vaststellen dat je volledig zelf voor de kosten zal moeten opdraaien. Je bent tegen deze kosten dus op geen enkele manier gedekt. 

Hoe kan je een quad verzekering afsluiten?

Een quad verzekering afsluiten kan gebeuren op verschillende manieren. De mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt zijn vergelijkbaar met deze van de gewone autoverzekering. Met andere woorden, je kan een WA-verzekering afsluiten, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een beperkt casco of een volledige cascoverzekering. De manier waarop je, je quad gaat verzekeren zal worden bepaald door meerdere factoren. Denk hierbij niet alleen aan de waarde van de quad, maar ook aan de hoeveelheid aan kilometers die je er mee gaat rijden en dus het risico dat er aan verbonden is. Wil jij hier graag meer over ontdekken? Lees dan vooral even snel verder of kijk op https://www.diks.nl/

De wettelijk verplichte WA-verzekering 

De WA-verzekering is de meest voordelige quad verzekering die er bestaat. Voor dit type van verzekering geldt uitsluitend dat ze een dekking biedt voor schade aan een derde partij. Wanneer je dus met andere woorden met jouw quad een ongeval veroorzaakt waarbij een derde schade heeft opgelopen zal je kunnen vaststellen dat deze verzekering in die schade zal tussenkomen. Dat zorgt ervoor dat je zelf deze schade niet uit eigen zak dient te vergoeden. Het bedrag dat je op deze manier kan uitsparen kan behoorlijk snel vrij hoog oplopen. Let wel op, de schade die jouw eigen quad heeft opgelopen zal je wel nog altijd zelf moeten vergoeden. Dat spreekt voor zich. 

De WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekering 

Een meer uitgebreide quad verzekering is de WA+ beperkt casco en de WA+ volledige cascoverzekering. Het gaat hierbij om quadverzekeringen waarbij er wel degelijk bepaalde vormen van schade aan het eigen voertuig zijn gedekt. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt bijvoorbeeld dat je kan rekenen op een dekking tegen onder meer de volgende schadegevallen:

  • Schade veroorzaakt door een brand of ontploffing;
  • Schade als gevolg van natuurgeweld zoals een storm; 
  • Financiële schade vanwege een inbraak en / of diefstal;
  • Schade door een aanrijding met een loslopend dier; 

Voor de WA+ volledige cascoverzekering geldt dat je ook bent verzekerd voor de schade die door jouw toedoen is ontstaan aan de quad waar je eigenaar van bent. Wanneer je botst met een andere quad is het namelijk niet meer dan logisch dat beide voertuigen daar schade van zullen ondervinden. Bij eender welke andere quad verzekering ben je daar niet voor gedekt. Dat geldt dus wel voor het geval wanneer je hebt gekozen voor allrisk quad verzekeren

Hoe hou je de kosten van je quad verzekering beperkt?

Zorg er bij het afsluiten van een quad verzekering altijd voor dat je de verzekeringspremie zo beperkt mogelijk weet te houden. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een eenvoudige opdracht, maar dat is het eigenlijk niet. Dit is natuurlijk het gevolg van het feit dat heel wat verzekeraars weigeren om een verzekering voor een quad af te sluiten. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat het vermogen van de quad eveneens een niet onbelangrijke impact kan hebben op de kostprijs. Je goed voorbereiden en de verschillende soorten quad verzekeringen goed vergelijken is dan ook in de praktijk een absolute must voor wat het afsluiten van de beste verzekering voor je quad betreft.