Je woning veilig achterlaten terwijl je op vakantie bent, doe je zo! 

Na een drukke periode op het werk of school is het tijd om op vakantie te gaan. Je kunt niet wachten! Zeker nu het afgelopen jaren lastig was om een vakantie naar het buitenland te plannen, als gevolg van de geldende maatregelen rondom het coronavirus. Inmiddels is er veel mogelijk en hebben de meeste landen dergelijke maatregelen opgeheven. Voordat je aan de vakantie begint is het zaak om te controleren of de inbraakpreventie in huis op orde is. Zijn de sloten van voldoende kwaliteit om inbrekers uit je huis te houden? Doe je er verstandig aan om nog een alarmsysteem te installeren en wellicht een beveiligingscamera te monteren? Het belang van een goede inbraakbeveiliging wordt soms nog onderschat, met alle risico’s van dien. Inbrekers gebruiken veel geweld om woningen binnen te dringen. 

Housebreak with crowbar. Burglar in balaclava breaking a glass window. Masked thief entering a house for stealing in the night

Zorg voor een goede basis voor je inbraakpreventie 

Je woning met een veilig gevoel achterlaten begint bij een degelijke basis: de sloten op ramen en deuren. Op deuren zou je altijd voor cilindersloten met tenminste drie, maar bij voorkeur vier verbindingen met het kozijn moeten kiezen. Het kost een inbreker veel tijd om dergelijke sloten te forceren, wat de kans vergroot dat de inbreker afdruipt. Kies daarnaast voor sloten met een goede beoordeling van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke partij keurt sloten op hun weerbaarheid en geeft ze op basis van de uitkomst van deze keuring een beoordeling van nul, één, twee of drie sterren. 

Alarmsysteem installeren in huis 

Een goed slot op de voor- en achterdeur van je huis is niet voldoende om de kans op een inbraak te minimaliseren. Zelfs de beste sloten houden inbrekers nooit volledig tegen. Combineer de kwalitatief goede sloten om deze reden met een alarmsysteem. Je kunt het systeem zelf ontwerpen, waarbij aangeraden wordt om voorafgaand hieraan een risicoanalyse uit te voeren. Zo’n analyse is gericht op het identificeren van de paden die inbrekers zouden kunnen volgen bij een inbraakpoging. Het helpt je de woning doelgericht te beveiligen met bewegingssensoren en bijvoorbeeld magneetcontacten. Gebruik jij al een alarmsysteem in huis? 

Tijdschakelaar voor de lampen in huis 

Je verkleint de kans op een inbraak tijdens de vakantie ook, door de lampen automatisch in te laten schakelen in de avond. Gebruik er een klassieke tijdschakelaar voor tussen de lamp en het stopcontact, of maak gebruik van slimme lampen in huis. Je kunt de tijdschakelaar in dat laatste geval via de app op je telefoon instellen. Ook een slimme deurbel valt te koppelen aan je telefoon. Op het moment dat er beweging gedetecteerd wordt bij de voordeur, krijg je hier een melding van op je telefoon. Zo blijf je ook tijdens je vakantie op de hoogte van hetgeen er rond je woning gebeurt. In plaats van een slimme deurbel zou je ook voor een professionele beveiligingscamera aan de gevel van je woning kunnen kiezen. 

Tip: inbrekers houden sociale media in de gaten om te achterhalen wie er thuis zijn en wie juist niet. Deel je vakantiefoto’s om deze reden pas op het moment dat je weer thuis bent.