Waarom is het belangrijk je woning te beveiligen? 

Ga je binnenkort op vakantie? Je wilt je woning tijdens de vakantieperiode met een gerust hart achter kunnen laten. Hoe staat het met de inbraakpreventie in huis? Op welke manier kun je de beveiliging van de woning verbeteren? In dit artikel lees je er meer over. Soms zijn kleine aanpassingen al voldoende om de beveiliging van een woning een upgrade te geven. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een dummycamera aan de gevel, of een slimme deurbel naast de voordeur. Het schrikt inbrekers af, waardoor ze naar een ander doelwit voor een inbraakpoging zullen zoeken. 

Niet alleen tijdens de vakantieperiode is een goede beveiliging van je woning cruciaal. Ook daarna wil je de kans op een inbraak tot een minimum beperken. Inbrekers gebruiken veel geweld om woningen binnen te dringen of bewoners ervan te weerhouden de politie in te schakelen. Daarbij wordt geweld gebruikt om je de meest dierbare en waardevolle bezittingen af te laten geven. Geen fijn idee! 

Beveiliging van een woning opgebouwd uit drie lagen 

De beveiliging van een woning wordt vaak opgebouwd uit drie lagen. Allereerst is het zaak om voor een goed slot op de deur te zorgen. Focus je hierbij niet uitsluitend op de deuren, maar kijk ook naar het slot op je ramen. Dit geldt in het bijzonder voor de ramen naast een plat dak of direct aangrenzend aan een regenpijp. Voor inbrekers is het relatief makkelijk om via deze ramen binnen te komen, als ze niet goed beveiligd zijn. Een goed slot herken je aan een hoge beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze partij keurt sloten op hun weerbaarheid bij een inbraakpoging. 

Installeer een alarmsysteem in huis 

Een goed slot alleen is niet voldoende. Combineer de sloten met een alarmsysteem in huis. Je hebt hierbij in de basis twee opties; zelf een alarmsysteem samenstellen of een alarmsysteem als pakket kopen in een webshop of bouwmarkt. Het voordeel van het samenstellen van een alarmsysteem zit in het feit, dat je het alarmsysteem aan kunt laten sluiten op de risico’s die je thuis loopt. Hang bijvoorbeeld een bewegingssensor op bij het raam naast het platte dak en kies voor magneetcontacten op de voor- en achterdeur van je woning. 

Tip: een modern alarmsysteem kun je laten koppelen aan een app op je telefoon of tablet. Zo word je ook op vakantie direct op de hoogte gebracht van een vervelende situatie thuis. 

Hang beveiligingscamera’s op om inbrekers af te schrikken 

Tot slot is het verstandig om beveiligingscamera’s te gebruiken. Hang de beveiligingscamera op aan de gevel van je woning, of kies voor een moderne slimme deurbel. Net als het alarmsysteem valt ook zo’n slimme deurbel aan je telefoon te koppelen. Zo zie je op je vakantieadres wie er voor de deur staat. Vertrouw je de situatie niet? In dat geval kun je direct iemand langs je woning laten gaan om polshoogte te nemen. Liever een goedkopere oplossing? Kijk in dat geval eens naar een dummycamera. Dit product lijkt op een echte beveiligingscamera, maar neemt geen beelden op.