Welke sloten heb je nodig om je woning te beveiligen? 

In de komende periode vertrekt een groot aantal Nederlandse gezinnen naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Het aantal Nederlanders wat voor een vakantie buiten Nederland kiest ligt dit jaar hoger dan in 2022. Afgelopen jaar bleven veel Nederlanders dichtbij huis, uit angst voor een nieuwe uitbraak van de pandemie. Daar kwam bij dat in veel landen nog maatregelen met betrekking tot het coronavirus van kracht waren. Dit jaar is daar in veel landen geen sprake meer van. Hoe laat je jouw huis met een goed en veilig gevoel achter op de dag dat je vertrekt? Welk type sloten plaatsen wordt aangeraden om de kans op een inbraak in huis tot een minimum te beperken? In dit artikel lees je er meer over. 

Young woman entering security pin on home alarm keypad. Home security system

Cilindersloten gebruiken op de voor- en achterdeur 

De voor- en achterdeur van je woning zouden beveiligd moeten zijn met cilindersloten. Deze sloten worden in verschillende varianten aangeboden. Onderscheid maakt men onder meer tussen sloten met drie contactpunten en varianten met vier van deze verbindingen tussen de deur en het kozijn. Het aantal verbindingen heeft invloed op de weerstand die het slot biedt aan een inbreker. Des te meer van deze verbindingen, des te kleiner is de kans op een succesvolle inbraakpoging. 

Kijk ook naar de aanwezigheid van de anti-kerntrekcilinder. Zeker bij oudere modellen ontbreekt deze cilinder in sommige gevallen. Het maakt dat een inbreker middels kerntrekken relatief makkelijk binnen weet te komen. Een slotenmaker kan helpen bij het vervangen van de bestaande sloten op ramen en deuren voor nieuwe modellen. Zo heb je er zelf geen omkijken naar voor je vakantie en weet je zeker dat deze correct gemonteerd worden. 

Kies voor SKG-gekeurde sloten 

Het is niet altijd even gemakkelijk om de kwaliteit van sloten vast te stellen. Om je hierbij te helpen keurt de Stichting Kwaliteit Gevelbouw, een onafhankelijke partij, de sloten op hun weerbaarheid tegen een inbraak. Sloten, zowel cilindersloten als bijzetsloten, krijgen een rating van nul, één, twee of drie sterren. Kies bij voorkeur voor cilindersloten op de voor- en achterdeur met drie SKG-sterren, maar met tenminste twee sterren. 

Ramen beveiligen met bijzetsloten 

Ramen kunnen vaak niet beveiligd worden met cilindersloten; het kozijn is er niet stevig genoeg voor. Een alternatief voor de cilindersloten zijn bijzetsloten. Deze sloten worden in twee soorten aangeboden, te weten: oplegsloten en insteeksloten. Het is afhankelijk van onder meer de wijze waarop een raam geopend wordt, welk type slot het meest geschikt is. Om een voorbeeld te geven: een oplegslot werkt niet bij ramen die naar binnen toe geopend worden. Let ook bij de aankoop van bijzetsloten op de aanwezigheid van de SKG-beoordeling; je vindt deze op het slot zelf. 

Sloten kopen voor de schutting en garage 

Tot slot is het zaak om voorafgaand aan je vakantie aandacht te besteden aan de beveiliging van de schuttingdeur en bijvoorbeeld een losstaand schuurtje in de tuin. Zorg dat ook deze objecten beveiligd zijn met een goed slot. Op een schuttingdeur of bijvoorbeeld de deur van een schuurtje wordt normaliter gebruik gemaakt van een bijzetslot.